Снимка PexelsРедактор: Виолета Николаеваe-mail: Докато американските военни продължават да се изтеглят от

...
Снимка PexelsРедактор: Виолета Николаеваe-mail: Докато американските военни продължават да се изтеглят от
Коментари Харесай

Пентагонът обмисля въздушни удари, ако талибаните заплашат да превземат Кабул

Снимка Pexels

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Докато американските военни не престават да се изтеглят от Афганистан, Пентагонът обмисля сюжети, които биха оправдали възобновените въздушни удари в раздраната от войната страна.
В случай на атака на талибаните, която заплашва столицата Кабул, американските военни преценят опцията да отговорят с бойни самолети или безпилотни летателни апарати, заяви New York Times, базирайки се на висши чиновници.

Президентът Джо Байдън даде обещание да приключи военната ангажираност на Съединени американски щати в страната, в това число въздушните удари, до септември, само че си резервира правото да се насочи към терористични групи, които могат да навредят на американските ползи.

Но Пентагонът явно в този момент преразглежда изискванията, при които може да възобнови въздушните интервенции. Официалните лица се притесняват, че отдръпването на Съединени американски щати може да подтиква талибаните и да докара до рухването на Кабул или различен огромен град. „ Извънредната рецесия “ може да изложи американските и съюзническите посолства и жители на риск, което постанова военна реакция, счита Министерството на защитата.

Всякакви спомагателни въздушни удари ще изискват утвърждението на президента, а военните към момента не са поискали позволение за осъществяване на сходни офанзиви при положение на огромен конфликт сред афганистанските сили и талибанските бойци. Длъжностни лица споделиха на Times, че даже в случай че Пентагонът получи зелена светлина, ще бъде мъчно да се поддържа въздушна поддръжка за дълъг интервал от време, защото отдръпването на Съединени американски щати би направило логистиката по-сложна. Съобщава се, че Съединени американски щати би трябвало да освободят всичките си въздушни бази в Афганистан до идващия месец, което значи, че всяка въздушна акция против талибаните ще би трябвало да бъде проведена от бази, ситуирани в Персийския залив.

Въпреки че към момента не е взето решение, наподобява, че администрацията на Байдън е посочила " еластичност " в метода, по който пояснява контратероризма, сподели " Таймс ". Според длъжностни лица се ускорява дебатът за това какво би оправдало въздушните удари на Съединени американски щати в Афганистан, надхвърляйки първичния проект за ориентиране единствено към терористи. Афганистански чиновници обявиха пред Times, че са били осведомени от американските си сътрудници, че Съединени американски щати ще се намесят, с цел да „ спрат всяко усвояване на огромни градове “.

През април администрацията на Байдън разгласи, че американските сили ще изоставен Афганистан до 11 септември, 20-годишнината от терористичните офанзиви, провокирали нашествието. Преди това администрацията на Тръмп прикани за цялостно отдръпване до 1 май, след договаряния с талибаните.

По-рано тази седмица Централното командване на Съединени американски щати (CENTCOM), военният орган, който управлява Близкия изток и Централна Азия, съобщи, че изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан е приключено с повече от 50%. Бъдещите актуализации за изтеглянето няма да включват проценти заради нуждата от „ оперативна сигурност “, сподели CENTCOM. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР